Sport

NEC onder hoogspanning, trainer zondebok

Rogier Meijer staat flink onder druk
Rogier Meijer staat flink onder druk © Broer van den Boom
NIJMEGEN - Rogier Meijer staat flink onder druk bij NEC. Boze supporters eisten vorig weekend na de nederlaag tegen Heracles zijn ontslag. Maar is het wel terecht dat de trainer nu de zondebok is?
Rogier Meijer beleeft zonder meer zijn zwaarste periode als trainer van de Nijmeegse club. Toen hij in 2019 begon, maakte de Doetinchemmer nog deel uit van een driemanschap. Vanaf 2020 werd hij hoofdtrainer en dat was sportief gezien zeer succesvol. Hij promoveerde in 2021 met NEC en het eerste jaar eredivisie speelde NEC lang mee om de play-offs voor Europees voetbal.

Mislukt seizoen

Vorig seizoen waren de verwachtingen al wat hoger gespannen. Geldschieter Marcel Boekhoorn smeet met miljoenen en NEC haalde grote namen als Jasper Cillessen en Oussama Tannane naar De Goffert. NEC leek de play-offs te halen, maar door een zwakke slotserie met slechts vijf punten uit acht duels mislukte dat. En de kritiek op Meijer nam meteen toe, zeker ook omdat NEC in eigen stadion maar 6 van de 34 wedstrijden won sinds de rentree in de eredivisie.

Ververste selectie

Dit seizoen zou anders gaan verlopen. NEC wilde meer op de aanval gaan spelen en de selectie werd flink ververst. Routinier Bram Nuytinck werd teruggehaald en er werden heel wat nieuwe buitenlandse spelers aangetrokken in combinatie met Nederlandse talenten. De voorbereiding liep ondanks een vrij krappe selectie vrij soepel met louter overwinningen, weliswaar niet tegen tegenstanders van naam.
NEC-verdediger Bram Nuytinck
NEC-verdediger Bram Nuytinck © Omroep Gelderland
De eerste competitiewedstrijd tegen Excelsior werd een desillusie. De Rotterdammers, ingeschat als degradatiekandidaat, waren op alle fronten beter en sloegen in de extra tijd toe: 3-4. Dat was al een flinke wake up-call.
De tweede wedstrijd uit tegen Heracles was minder slecht van Nijmeegse zijde. Voor rust was het aanvankelijk niet om aan te zien van beide kanten, maar na de 0-1 van Koki Ogawa controleerde NEC de wedstrijd. Na rust veranderde dat en defensieve wanorde zorgde uiteindelijk voor een 2-1 nederlaag.
Bij terugkomst in Nijmegen wachtten supporters de bus op en en vooral Meijer kreeg de volle laag. Maar wat deed de trainer nou verkeerd in deze wedstrijden? Supporters gingen op social media helemaal los op zijn tactiek en zijn wisselbeleid, maar kan de trainer dit ook verweten worden?

Offensieve wissels

Tegen Excelsior trachtte hij de controle over de wedstrijd terug te krijgen door zijn middenveld anders neer te zetten met twee offensieve spelers, Magnus Mattsson en Rober Gonzáles, en slechts één controleur, aanvoerder Lasse Schöne. Met Elayis Tavsan bracht hij een logische vervanger voor de geblesseerde Sontje Hansen, maar toen Tavsan vervolgens weer uitviel, had hij geen aanvallers meer op de bank. En bracht hij dus maar de Fransman Brayann Pereira in, eigenlijk een rechtsback. Maar meer smaken waren er niet.
NEC-doelman Jasper Cillessen verbijt de teleurstelling
NEC-doelman Jasper Cillessen verbijt de teleurstelling © Broer van den Boom
In Almelo tegen Heracles deed dat probleem zich opnieuw voor. Hansen kon niet verder en Meijer bracht middenvelder Mees Hoedemakers, bij gebrek aan alternatief. Maar ook om de controle op het middenveld te herwinnen. Hij had wellicht ook kunnen kiezen voor Gonzáles, maar de Spanjaard maakt vooralsnog weinig indruk.

Druk neemt toe

De vraag is of Meijer met andere keuzes wel resultaat zou hebben gehaald in de eerste twee wedstrijden van dit seizoen. De druk op zijn positie neemt enorm toe. Maar daar was de trainer vrij nonchalant over na de nederlaag in Almelo. "Dat zij zo. Wat moet ik daarover zeggen? Ik heb daar weinig tot geen invloed op. Ik probeer met de staf en de spelers keihard te werken en dat hebben we vandaag gedaan. Dat is wat ik doe en de rest dat zien we wel."
De clubleiding van NEC verlengde zijn contract tijdens vorig seizoen al voordat de beslissingen waren gevallen. Het vertrouwen in Meijer werd uitgesproken en het zou vreemd zijn om na twee nederlagen die beslissing nu terug te draaien. Natuurlijk is de Achterhoeker niet onfeilbaar en mogen hem zeker verwijten worden gemaakt. Maar de ploeg stortte eind vorig seizoen mede in door de onrust rondom vertrekkende spelers, die niet meer vol voor NEC leken te willen spelen.
Rogier Meijer.
Rogier Meijer. © Broer van den Boom
En dit seizoen is er sprake van een gebrek aan kwaliteit. De nieuwe spelers hebben zeker talent, maar de meesten staan er nog niet meteen. En het elftal heeft te weinig sterkhouders en bikkelaars om dit soort wedstrijden over de streep te trekken. Daarom is er op korte termijn versterking nodig, eigenlijk in iedere linie. Zo valt de naam van de momenteel clubloze Bas Dost al in Nijmegen.

RKC komt op bezoek

Zaterdag wacht in De Goffert het ook nog puntloze RKC. Als dat ook weer misgaat, zal de druk op Meijer nog verder toenemen en is het ook de vraag of suikeroom Marcel Boekhoorn niet ingrijpt. Maar het wegsturen van de trainer is niet per se de oplossing. Pas als Meijer met enkele ervaren versterkingen het elftal nog niet aan de praat krijgt en NEC in de degradatiezone terechtkomt, lijkt een voortijdig afscheid onvermijdelijk. Alleen is de voetbalwereld zo opportunistisch en onvoorspelbaar dat de redelijkheid dan vaak verdwijnt. En NEC is daarop zeker geen uitzondering.