Sport

Overlijden Simon Kistemaker maakt veel los: 'Hij verdient natuurlijk een eerbetoon'

Simon Kistemaker in 2016.
Simon Kistemaker in 2016. © ÀNP
DOETINCHEM - Wie je ook spreekt over Simon Kistemaker, ze zeggen allemaal hetzelfde. De voormalig culttrainer van De Graafschap, die dinsdag op 81-jarige leeftijd overleed, roept bij iedereen bewondering, respect en een glimlach op.
Voor oersupporter Maarten Hagelstein startte de bewondering voor Kistemaker eind jaren tachtig, begin jaren negentig. Aan de arm van vader Erik ging hij naar De Vijverberg om De Graafschap in actie te zien, in de periode dat Kistemaker er de scepter zwaaide.

Club uit z'n slaap gehaald

"In die tijd sloeg de vonk over voor mij, en ik denk dat dat geldt voor een hele generatie supporters. Toen De Kist in 1989 aantrad, was De Graafschap een beetje een in slaap gesukkelde club, maar deze trainer bracht energie, schwung, spektakel en vechtlust", roept Hagelstein in herinnering.
De Graafschap-directeur Hans Martijn Ostendorp en supporters reageren op het overlijden van Simon Kistemaker:
'Simon Kistemaker stond voor álles waar De Graafschap voor staat'
Sjoerd Weikamp, sinds 2013 lid van de raad van commissarissen en levenslang supporter van De Graafschap, denkt er net zo over. "Iedereen die vergroeid is met de club, moet haast wel vergroeid zijn met Simon Kistemaker. Hij gaf ons alles wat we wilden hebben, misschien wel zonder dat we het wisten", zegt Weikamp lovend over De Kist.

Bloemen op het Spinnekopplein

Supportersvereniging De Superboeren laat via Instagram weten dat de poorten van het Spinnekopplein woensdagmiddag zijn geopend. Iedereen wordt opgeroepen bloemen neer te leggen voor de muurschildering van Kistemaker, zodat er een mooie, tijdelijke gedenkplek ontstaat.
Gewoon je kloten eraf werken, staat er op de fraaie schildering. Ruw, ongepolijst en recht voor z'n raap. Precies zoals iedereen zich de oud-trainer herinnert. "Dat zei hij altijd en dat gaat daar nooit meer weg", verzekert Weikamp. "Ik hoop dat alle supporters en Superboeren uit respect en eerbetoon daar deze dagen een bloemetje neerleggen of een momentje pakken.
Kistemaker was de trainer die liet zien wat Superboeren zijn
RvC-lid Sjoerd Weikamp
De populairste trainer uit de clubgeschiedenis takelde de laatste jaren af. Kistemakers gezondheid ging achteruit door een hersentumor, prostaatkanker, een zware hartoperatie en darmkanker. Misschien nog wel zwaarder dan alle fysieke dreunen was het overlijden van zijn echtgenote Thea, in juli vorig jaar.
Het was tijdens wedstrijden in Doetinchem vaak feest ten tijde van Kistemakers trainerschap, weet Hagelstein nog. "Er werd toen wel eens van een boerenbruiloft gesproken, het was altijd een gekkenhuis. We werden ongeslagen kampioen van de eerste divisie en zagen voetbal zoals we het altijd al graag wilden zien."

Ongeslagen kampioen

Dat beaamt Weikamp ten volste. "Het is met name voor de buitenwacht de trainer geweest die ons ongeslagen kampioen maakte, maar het is vooral de trainer die ons uiteindelijk duidelijk maakte wát dan Superboeren zijn, wat D'ran is en wat een boerenbruiloft is", zegt hij.
Er is nog best wel eens discussie over waar D'ran nou voor staat, zegt Weikamp. Het is niet zo dat de fanatieke supporters al tevreden zijn wanneer iedere voetballer vies van het veld stapt. "Het is óók dat we spektakel willen. Wij zijn Achterhoekers, dat betekent: hard werken. Als het dan waait, willen we keihard tegen die wind in rennen. Dat hoort er ook bij en dat liet Kistemaker zien. Hij heeft ons dat gegeven. Hij liet voetbal zien dat perfect past bij de Achterhoek", aldus Weikamp.
Simon Kistemaker in 2018.
Simon Kistemaker in 2018. © BSRAgency/OrangePictures
"Maar de mensen die het geluk hebben gehad wat dichterbij te staan, weten ook dat het niet alleen een man was die voor altijd een stempel gedrukt heeft op de club. Het was ook echt een heel fijne, open, eerlijke, bijzondere man", vervolgt Weikamp.

Bier drinken aan het strand

"We zaten eens in een Oldies-bus van De Graafschap, op weg naar Telstar, en bij Utrecht kregen we te horen dat de wedstrijd was afgelast", verhaalt Weikamp. "Iemand pakte de microfoon en zei: 'wat gaan we doen? De bus omdraaien of de wedstrijd omdopen in een eerbetoon aan De Kist? Dan halen we hem, gaan we kibbeling eten aan het strand en dan zien we het verder wel.' Dat voorstel werd unaniem aangenomen en dus reden we een of andere vinexwijk in Heemskerk binnen."
Drie uur lang hingen we aan de lippen van de koning
Sjoerd Weikamp
"Er kwamen veertig Superboeren de bus uit, Simon trok zijn regenjas aan en hij en Thea gingen mee. Bij het stadion van Telstar kregen we kibbeling aangeboden en daarna zijn we in een strandtent terechtgekomen, verdwaald tussen de duinen. Simon is er met een auto naartoe gebracht en wij gingen er met die partybus naartoe. Daarna hebben we drie uur lang aan de lippen gehangen van onze koning van de club. Op een gegeven moment was al het bier op, ik weet niet eens meer hoe laat het was. Dat was een gouden herinnering."

Voor altijd het ideaalbeeld

Kistemaker nam in 1993 afscheid van De Graafschap, maar is altijd een icoon gebleven in de Achterhoek. Hagelstein zegt dat De Kist in feite een blauwdruk vormde voor alle trainers die na hem aantraden. "Hoe De Graafschap speelde in zijn periode, is voor altijd het ideaalbeeld. Er zijn trainers die net als hij vier jaar bij de club hebben gewerkt, maar die je in de loop der tijd wellicht vergeet. Maar De Kist vergeten we nooit."
Vrijdag speelt De Graafschap op eigen veld tegen Jong Ajax. Of de supporters rond die wedstrijd iets willen doen ter nagedachtenis aan Kistemaker - door de coronamaatregelen mogen supporters het stadion niet in - kan Hagelstein nog niet zeggen. "Maar ik ga er wel vanuit dat er iets zal gebeuren. Hij verdient natuurlijk een eerbetoon."
Simon Kistemaker wordt in 2016, in het bijzijn van Bennie Jolink, tot erelid benoemd van De Graafschap.
Simon Kistemaker wordt in 2016, in het bijzijn van Bennie Jolink, tot erelid benoemd van De Graafschap. © BSRAgency/OrangePictures