Nieuws

'Ik ben geestelijk kapot', Nasir kijkt met afschuw naar situatie in Afghanistan

Nasir Safi.
Nasir Safi. © Omroep Gelderland
APELDOORN - Ook in Gelderland zitten Afghanen verbijsterd aan de buis gekluisterd sinds de Taliban daar in een ijzingwekkend tempo het land heeft veroverd. "We zijn helemaal in shock sinds zondag ook Kabul is gevallen", zegt Nasir Safi, voorzitter van de Vereniging voor Afghaanse Vluchtelingen in Apeldoorn (VAVA). Zijn stem breekt even. "Sorry, ik word er heel emotioneel van."
Safi vluchtte zelf 20 jaar geleden uit Afghanistan vanwege de Taliban. "Ik zat zes maanden gevangen. Twee broers van mij zijn door de Taliban vermoord." Nu volgt hij continue het nieuws uit Afghanistan. "Ik zag gisteren hoe de Taliban het regeringspaleis overnamen. Ik ben geestelijk kapot. Ik kon de hele nacht niet slapen."
Bekijk de video. De tekst gaat daaronder verder.
'Mijn familie is heel erg bang'
Hij heeft veel contact met familie en vrienden in zijn vaderland. "Ik sprak vandaag nog met een klasgenoot van vroeger. Hij heeft voor Amerikaanse bedrijven gewerkt en is nu heel bang dat hij door de Taliban gepakt wordt."
Ze hadden in ieder geval verwacht dat er nog een overgangsregering zou komen waar ook de Afghaanse regering zitting in zou hebben. "Er zouden gesprekken worden gevoerd met de Taliban in Doha. Maar dat is nu afgeblazen." De Taliban nemen het bestuur helemaal over. Dat de Afghaanse president Ghani is gevlucht, voelt als verraad voor ze.
Safi: "Hij is onze president. Je verlaat je mensen en gaat met je Amerikaanse paspoort weg uit je land. Hij heeft ze aan hun lot overgelaten. Precies zoals twintig jaar geleden."
Nasir Safi als jonge ingenieur (midden met papieren).
Nasir Safi als jonge ingenieur (midden met papieren). © Nasir Safi

Terug bij af

Safi heeft het gevoel dat ze weer terug bij af zijn. "Ik ben zo bang dat ze alles weer terugdraaien. De Taliban zeggen nu dat ze veel gematigder zijn, maar dat zeiden ze 20 jaar geleden ook, maar binnen drie maanden moesten mannen met lange baarden en tulbanden over straat en werden scholen gesloten. We mochten niks: geen televisie kijken, geen telefoon, geen muziek draaien of een feest geven. Vrouwen die niet mogen werken, meisjes die met 15 jaar al uitgehuwelijkt worden. Ik vrees dat dat nu ook weer gaat gebeuren."
Hij is ook vreselijk geschrokken van de beelden van mensen die Afghanistan proberen te ontvluchten. "Ik zie honderden mensen die achter een vliegtuig aan rennen die proberen zich er letterlijk aan vast te klampen. Ik zag zelfs dat er mensen van af vielen toen het vliegtuig al in de lucht was. Dood. Het is afschuwelijk."
Safi verwacht dat veel jonge mensen hoe dan ook zullen proberen te vluchten. "Deze generatie kent de Taliban niet. Die hebben dat nooit meegemaakt. Die zijn een modern leven gewend. Ze zullen alles op alles zetten weg te komen."