Nieuws

Nijmeegse gemeenteraad wil dat asfaltcentrale vertrekt

Veel mensen demonstreerden woensdag tegen de asfaltcentrale.
Veel mensen demonstreerden woensdag tegen de asfaltcentrale. © ANP
NIJMEGEN - De omstreden asfaltcentrale aan de Energieweg in Nijmegen moet daar weg. Dat vindt de gemeenteraad van Nijmegen. Een meerderheid in de raad stelt dat als er juridische basis voor is, de fabriek zo spoedig mogelijk moet worden gesloten.
'Zo spoedig mogelijk' zal overigens naar verwachting nog lang gaan duren. Het ontbreekt de gemeente vooralsnog aan juridische middelen om sluiting af te dwingen. Daarom moet landelijke wetgeving veranderen, vinden de Nijmeegse politici.
"Dit bedrijf deugt niet", zegt fractievoorzitter Hans van Hooft van de SP. "Dit bedrijf is al jaren bezig mensen in Nijmegen-West gewoon te vergassen met hun vuile lucht. En nu moeten wij constateren dat we niet eens juridische middelen hebben om ze aan te pakken."
Kijk hoe de situatie leeft in Nijmegen en in de raad:
Nijmeegse gemeenteraad wil dat asfaltcentrale vertrekt

Kaarsjes voor de deur van de asfaltcentrale

Honderden inwoners van Nijmegen-West zetten woensdagavond kaarsjes voor de deur van asfaltfabriek APN, waarover ze al jarenlang roepen dat die hen doodziek maakt en daarom weg moet. Ook voor de hekken van APN riepen ze massaal: "Wij worden doodziek van die vieze stinkfabriek". De gemeenteraad wil nu dus ook dat de fabriek sluit.
Al decennia wordt er steen en been geklaagd over een niet te harden stank, afkomstig van asfaltcentrale APN. Ook maken inwoners van Nijmegen-West zich ernstige zorgen om de aanhoudende gezondheidsklachten die ze ervaren. De uitstoot van de fabriek slaat ze op de keel en longen. Veel omwonenden vrezen zelfs een verband met kankergevallen in de directe omgeving van de asfaltproducent.

Giftige stoffen

De bom barstte recent pas echt toen Omroep Gelderland naar buiten bracht dat omwonenden een uitgelekte brief in handen hadden gekregen, gericht aan bouwbedrijf Dura Vermeer, de eigenaar van de asfaltcentrale.
De brief was afkomstig van de gemeente, die tijdens een onaangekondigde meting in juni een overschrijding van zeventien keer de norm aan giftige stoffen (met name naftaleen) had geconstateerd en nu dreigt met een dwangsom als er niets verandert. De buurt reageerde woedend en ontzet.
De gemeenteraad wil nu onder meer dat er permanent gemeten gaat worden, dat er een sterfhuisconstructie wordt opgetuigd voor de asfaltcentrale en dat alle mogelijke juridische middelen die er wél zijn uit de kast worden getrokken - om uiteindelijk over te kunnen gaan tot sluiting van de fabriek, wanneer die zich blijvend niet aan de regels houdt. APN moet ook opdraaien voor de kosten van de metingen.

APN gaat het anders doen

APN voert per direct aanpassingen aan het productieproces in en onderzoekt hoe dat proces op termijn nog schoner kan. Zo gaan ze onderzoek doen naar de relatie tussen het recyclen van oud asfalt bij de productie van nieuw asfalt en wat er daardoor uit de schoorsteen komt van de asfaltcentrale. De gemeente Nijmegen heeft zelf aangedrongen op dat recyclen van oud asfalt. Het bedrijf laat ook zelf metingen uitvoeren. Die doen ze niet zelf om te voorkomen dat de slager zijn eigen vlees keurt.

Zie ook: